Névadónkról

TomsitsTomsits Rudolf

1946. május 12. Budapest – 2003. június. 11. Budapest

Nyolcéves korában kezdett el trombitálni az iskolai zenekarban, tizenévesen dixieland együttesekben játszott. Zenei tanulmányait magánúton végezte Kelényi György és Keil Ernő növendékeként.

Tizenhat éves korától hivatásos zenész. 1962-től tagja a Gonda János által vezetett Qualiton Együttesnek, valamint Kőrössy János és Bergendy István együttesének. 1963-tól egy éven keresztül Stockholmban élt, ahol Aarne Domnerussal, Jan Johannsonnal és Egil Johannsennel is dolgozott együtt. 1964-es hazatérése után a Stúdió 11 szólistája, zeneszerzője és hangszerelője lett, egészen 1979-ig.

Még 1964-ben megalapította saját formációját, a kvartettben Vukán György (zongora), Berkes Balázs (bőgő) és Rosenberg Tamás (dob) szerepelt. Együttesével több európai országban vendégszerepelt, nagy sikert arattak többek között a Montreux-i, a bledi, a bécsi, a palermói és a varsói fesztiválon. 1971-ben a Dizzy Gillespie-vel, Thelonious Monkkal és Art Blakey-vel fölálló Old Stars Band előzenekaraként turnéztak Európa-szerte.

1977-től 1980-ig szextettet irányított, majd 1980-tól 1992-ig a Jugoszláv Rádió és Televízió Szövetségénél dolgozott a Novi Sad-i bigband vezetőjeként, karmesterként, zeneszerzőként, hangszerelőként és szólistaként. Később a Készenléti Rendőrség Zenekarának munkáját is irányította. 1991-ben a szekszárdi Belvárosi Plébániatemplomban mutatták be Christus Vinicit – Szekszárdi Jazz Mise című művét. 1992-ben a Dán Rádióban készített felvételeket New World című művéről, a Dán rádió big bandjének közreműködésével. 1992-től rendszeresen együttműködött a Hobo Blues Banddel, több színházi produkcióban és hanglemezen is közreműködött zeneszerzőként, hangszerelőként és szólistaként.

1995-ben Babos Gyulával, Pege Aladárral és Kőszegi Imrével létrehozták a Take 4 együttest, mellyel három CD-t jelentettek meg. Élete utolsó időszakában hét éven keresztül irányította a Készenléti Rendőrség Zenekarát. Pedagógusként is aktív volt, 1994-től 1999-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakának volt trombitatanára, később pedig két éven keresztül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola docense.

2003-ban elnyerte a Magyar Jazz Szövetség által adományozott Szabó Gábor-díjat.

(forrás: Magyar Zenei Információs Központ)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.