Iskolánk története

 

A Tomsits Rudolf Alapfokú Művészeti Iskola 2010/2011 tanévben kezdte meg a működését. Fenntartója az ARSIS Közhasznú Alapítvány.
Névadónknak azért választottuk a híres jazz trombitást, Tomsits Rudolfot, hogy ezzel is adózzunk életműve előtt, illetve a zeneoktatás kiemelt szerepet kap iskolánk életében. A zeneművészeti ágon kívül táncművészeti, képző- és iparművészeti, és szín- és bábművészeti ággal ismerkedhetnek meg a tanulók.
Intézményünk a Nagyhalászi Művészeti Iskola szakmai utódja. Az iskola megszűnését követően intézményünk ennek a szakfeladatnak ellátását vállalta fel, mint szakmai utód intézmény. A tanárok megtartásával a művészetoktatás zökkenőmentesen folytatódott.
Iskolánk székhelye:
Megyer Vezér Általános Iskola (Vasmegyer)
Művészetoktatási tevékenységünket a 2010/2011tanévben az alábbi településeken kezdtük el:
Vasmegyer, Ramocsaháza, Nyírkércs, Nyíribrony, Nyíregyháza (Benczúr Gyula Általános Iskola, Hermann Ottó Tagiskola).
Az évek során a következő településeken bővítettük tevékenységünket:
Nagyhalász, Tiszatelek, Nyíregyháza (RIDENS Speciális Szakiskola), Tiszarád, Szakoly.

Jelenleg az alábbi tanszakok működnek intézményünkben:
ZENEMŰVÉSZETI ÁG
Klasszikus zene – 
furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, trombita, kürt, harsona-tenorkürt-baritonkürt, tuba, ütő, zongora, szolfézs
Népzene – 
népi furulyák, citera, népi ének, népzenei ismeretek

TÁNCMŰVÉSZETI ÁG
 – Néptánc, moderntánc

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG
Képzőművészeti, Grafika és festészet, Környezet-és kézműves kultúra

SZÍN- ÉS BÁBMŰVÉSZETI ÁG
Színjáték

A 2014/2015 tanévben 667 tanulóval működik intézményünk.

A művészeti csoportok kialakítását és folyamatos fejlesztését iskolánk kiemelt feladatának tekinti. Jelenleg is működik fúvószenekar, népdalkör, citeracsoportok, különböző kamaraegyüttesek, tánc- és színjáték csoportok.
A települések kulturális életének rendszeres és aktív résztvevői vagyunk.
Számos nemzetközi, országos, megyei és területi versenyen bizonyították már rátermettségüket növendékeink, amit az elért eredmények is jól tükröznek.
A legfőbb feladatunk a XXI. századi kulturált emberi fő kiműveléséhez a művészetek iránt érzékeny koncert, színházlátogató gyerekek nevelése. A különböző csoportok, együttesek kialakítása és folyamatos fejlesztése, a hagyomány ápolás a nemzeti kultúra értékeinek továbbadása fő útmutatója iskolánknak.
Biztosítjuk növendékeink részére a rendszeres szereplési lehetőségeket, egyéni és csoportos formában is. A települések kulturális életéből jelentős részt vállalunk a kezdetektől fogva. A nevelőtestület elhivatott, szakmailag jól felkészült tanári csapat. Tagjaink közül sokan különböző művészeti csoportokban, zenekarokban dolgoznak most is, ez jó példát mutat növendékeink részére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.